Syndróm vyhorenia: Príznaky a ako ho zvládnuť

Horieť nemusí len stará stodola alebo stoh slamy, ale doslova aj my samotní. Špeciálne vo chvíli, keď nás zaskočí syndróm vyhorenia, ktorý o sebe môže dávať vedieť dlhšiu dobu, ale my ho nevieme včas rozpoznať. Aké sú jeho hlavné príznaky? Dá sa liečiť? A existuje nejaký spôsob, ako mu predchádzať?

Súčasná spoločnosť je nastavená na vysokú produktivitu. Očakáva sa, že budeme každý deň podávať perfektný (a stabilný) výkon v práci. Výkonnosť vyžaduje aj riešenie ďalších všednodenných úloh, pri ktorých si to často ani neuvedomujeme. Koľkokrát už ste ale premýšľali o tom, ako si naplánovať deň, aby ste po práci dokázali vyzdvihnúť deti z predškolského alebo školského zariadenia, stihli nakúpiť mimo hlavnej špičky, kedy je v obchode hlava na hlave, urobiť úlohy a zvyšok práce, ktorú ste si odniesli domov , stihli upratať a pripraviť jedlo na večeru a potom možno ešte stihli tráviť pár chvíľ s náprotivkom?

Aj keď za normálnych okolností vám nemusí dať tento proces až tak zabrať a beriete ho ako bežnú súčasť života, niekedy sa ucho od džbánu odtrhne a skončí to syndrómom vyhorenia, ktorý môže v krajnom prípade skončiť dokonca aj tragicky. (Stačí si prečítať prípad úradníka Jakuba Šepsa, ktorý je odstrašujúcim príkladom toho, aký nebezpečný dokáže byť workoholizmus.)

Ako teda včas rozpoznať, že sa niečo deje? A ako následne postupovať?

Čo je syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia môže byť spôsobený nielen hektickým životným tempom, ale aj dlhodobým (nielen) pracovným stresom , ktorý prekročí zdravú hranicu. Tento problém môže byť dlhý čas nerozpoznaný. A to dokonca aj človekom, ktorý ním trpí. Aj keď sa tento jav v populácii vyskytuje celkom bežne, mnoho ľudí stále nevie, aký je nebezpečný a ako ho detekovať pri sebe au blízkych.

čo je syndróm vyhorenia príčiny

Príznaky a ako ho spoznať

Príznaky syndrómu vyhorenia môžu byť fyzické a psychické . Nie vždy sú ale špecifické, takže ich môžete dlhšiu dobu ignorovať. Prípadne môžete mať dojem, že vaše problémy prvotne súvisia s nejakým iným problémom.

Keď sa pozrieme na prierez bežných prejavov, možno medzi ne zahrnúť:

Niektorí ľudia tiež môžu byť náladovejší a agresívnejší. Tiež môžu verejne hovoriť, že nenávidia svoju prácu. V neposlednom rade tiež môžete dlhodobo trpieť stratou motivácie pracovať a znižuje sa vaša produktivita.

Príčiny syndrómu vyhorenia

Medzi hlavné rizikové faktory patrí pocit tlaku na výkon, ktorý môže pochádzať priamo z vášho vnútra alebo zo strany spoločnosti. Ďalej je problematickým faktorom neschopnosť definovať prínos svojej práce a jej účel, neférové ​​zaobchádzanie a nadmerná pracovná záťaž.

ako zvládnuť syndróm vyhorenia

Ako ho zvládnuť + prevencia

Vzhľadom na to, že pri syndróme vyhorenia hrá veľkú úlohu stresová záťaž, vyskúšajte dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy s ašvagandou , ktorá podporuje relaxáciu a nočný spánok. Ráno by ste sa teda mali prebúdzať plní novej energie a svieži.

Užívanie takého doplnku stravy je vhodné podporiť aj zmenou životného štýlu, pretože ani bez tej to úplne nejde. A je jedno, či hovoríme o zvládaní syndrómu vyhorenia alebo jeho prevencii. Ak je to možné, choďte na personálne oddelenie alebo za svojim nadriadeným a povedzte mu o svojich problémoch, ktoré vám neumožňujú plnohodnotný výkon práce. V niektorých prípadoch môže byť jediným rozumným riešením dokonca úplná zmena zamestnania/kariéry.

Ďalej pomáha:

  • Pravidelná krátka prestávka v práci
  • Dodržiavanie zdravého jedálnička
  • Dostatok spánku
  • Pravidelný fyzický pohyb
  • Niektorá z relaxačných techník (jóga, meditácia…)

V krajných prípadoch tiež nie je na škodu, keď sa objednáte na schôdzku k terapeutovi či k psychológovi, ktorý vám môže pomôcť toto náročné obdobie prekonať. Aj keď ide ale o beh na dlhšiu trať a bude z vašej strany vyžadovať zmenu prístupu, môžete sa z tejto situácie úspešne dostať.

    Autorom článku je:
  • Bětka

    Jmenuji se Bětka a jsem zdravotní sestra se specializací na psychiatrickou péči a zároveň autorka tohoto blogu zaměřeného na boj s depresí. Má osobní cesta k porozumění a překonání depresivních stavů mě inspirovala k tomu, abych se podrobněji věnovala duševnímu zdraví.

    Moje zkušenost s depresí byla klíčovým momentem mého života. Nejenže mi poskytla hluboký vhled do výzev, kterým lidé s depresí čelí, ale také mě motivovala k tomu, abych se stala podporou pro ty, kteří procházejí podobnými situacemi.

    Jako zdravotní sestra na lůžkovém psychiatrickém oddělení se denně setkávám s pacienty trpícími různými formami duševních onemocnění. Tato práce mi umožňuje uplatnit můj odborný výcvik a empatii, abych poskytla kvalitní péči a podporu pacientům v jejich nejtěžších chvílích.

    Na tomto blogu sdílím své profesionální znalosti, osobní zkušenosti a praktické rady, abych podpořila každého, kdo se s depresí potýká. Věřím, že otevřený dialog a informovanost jsou klíčem k pochopení a překonání této nemoci.