Vyrážka zo stresu: Ako ju spoznať a čo pomôže?

Určite už ste boli niekedy v strese, takže viete, že môže mať množstvo negatívnych dopadov na ľudskú psychiku a zdravie. Vedeli ste však, že jedným z nich môže byť aj vyrážka? Ak nie, dnes si povieme, ako ju spoznáte a čo by vám na ňu mohlo pomôcť.

Reakcia na stres býva u každého človeka iná. Zatiaľ čo niekoho bolí hlava, ďalší môže byť podráždený a nepokojný. A potom tiež existujú ľudia, ktorí majú zvýšenú chuť do jedla, trpia nespavosťou alebo sa im na tele urobí stresová vyrážka.

Vzhľadom na to, že prejavy na koži väčšina z nás vníma ako silne podozrivé, je pochopiteľné, že si vyrážky zo stresu veľmi rýchlo všimnete. Ako ale spoznať, že nejde o niečo iné? A čo sa dá s týmto fyzickým prejavom nepohody robiť?

Čo je to stresová vyrážka?

Vyrážka zo stresu dokáže človeka poriadne vydesiť, pretože v nás môže vyvolávať obavu, že ide o iné (a napríklad aj vážnejšie) ochorenie. Čo nášmu duševnému pokoju práve dvakrát nepridá. Asi nemusíme zdôrazňovať, že ďalší stres môže tento problém zhoršovať. Prípadne sa u vás môže začať pravidelne opakovať.

vyrážka zo stresu príznaky príčiny

Ako vyzerá vyrážka zo stresu?

Celkom bežne vyrážka zo stresu vyzerá ako červené fliačky. Tiež sa ale môže objaviť drobná žihľavka, ktorá sa vyskytuje predovšetkým na bruchu, na chrbte, na rukách av tvári.

Ďalej sa môže pridať:

  • Opuch
  • Svrbenie
  • Pocit tepla na dotyk

Niekedy môže mať vyrážka aj ľahko vypuklý povrch (takže môže svojou textúrou pripomínať čerstvé uhryznutie od komára a podobne).

V niektorých prípadoch sa môžu tieto mapy zlievať do jednej a môžu zabrať značnú časť pokožky. Nie je dokonca neobvyklé ani to, že keď sa jedna škvrna stratí, niekde inde sa objaví iná. Problém často odznie cca za 2-3 hodiny, maximálne za deň.

Spúšťače stresovej vyrážky

Vyrážka a žihľavka sú väčšinou spôsoby, akým nám dáva telo najavo, že imunitný systém bojuje s alergénom alebo inou patogénnou látkou. Preto môže byť na samom začiatku zložité prísť na to, či vyrážku spôsobuje stres alebo bakteriálne/vírusové ochorenie.

Skúste sa teda zamyslieť nad tým, či:

  • Sa nebudete ženiť/vydávať, nastupovať na vysokú školu a podobne
  • Nezačínate v novej práci alebo práve nie ste v procese, ktorý by mohol viesť k vášmu povýšeniu
  • Nie ste príliš ambiciózny pri novej cvičebnej rutine
  • Ste náhodou drasticky nezmenili svoje návyky alebo diétu
  • Nemáte úmrtie v rodine alebo nebojujete so smútkom z iného dôvodu
  • Netrpíte v poslednej dobe úzkosťou
  • Dobre spíte

Stres však môžu vyvolať aj iné udalosti . Nie je nezvyčajné, že stres vyvoláva sťahovanie, narodenie dieťaťa, rozvod, chorobu či finančné problémy. Zabudnúť by sme nemali ani na iné možné problémy vo vzťahu (napríklad odhalenie nevery či ľavobočka a podobne).

ako sa zbaviť stresovej vyrážky

Čo pomôže a ako sa zbaviť stresu?

Stresová vyrážka obvykle zmizne aj bez toho, aby ste s ňou museli nutne niečo robiť. U niektorých ľudí ale môže byť chronická a môže spôsobovať problémy so sebavedomím. Preto môžete vyskúšať niekoľko tipov a trikov, ako ju môžete dostať pod kontrolu.

Jednou z prvých metód je dlhodobé užívanie kvalitných doplnkov stravy s obsahom ašvagandy , ktorá podporuje duševnú relaxáciu a kvalitu nočného odpočinku. Tiež môže byť nápomocná ľuďom, ktorí bojujú s úzkosťou.

Ďalej tiež skúste:

  • Na vyrážku priložiť studený obklad
  • Používať hypoalergénnu kozmetiku
  • Obmedziť prísun alkoholu, nikotínu a kofeínu
  • Vlažný (nie horúci) kúpeľ

Rozhodne ničomu neuškodí ani to, keď sa rozhodnete vyskúšať niektoré obľúbené relaxačné techniky. Medzi dlhodobo obľúbené aktivity patria napríklad cvičenia jogy. Tú tiež môžete doplniť meditáciou.

Dobrým krokom je dodržiavanie zdravého jedálnička, dostatok odpočinku a spánku . Keď to bude potrebné, tiež vyhľadajte podpornú skupinu alebo niekoho, komu sa môžete zveriť so svojimi osobnými problémami. A keď ani to nepomôže? Pokiaľ váš stres pramení predovšetkým z práce, možno stojí za zváženie zmena kariéry.

    Autorom článku je:
  • Bětka

    Jmenuji se Bětka a jsem zdravotní sestra se specializací na psychiatrickou péči a zároveň autorka tohoto blogu zaměřeného na boj s depresí. Má osobní cesta k porozumění a překonání depresivních stavů mě inspirovala k tomu, abych se podrobněji věnovala duševnímu zdraví.

    Moje zkušenost s depresí byla klíčovým momentem mého života. Nejenže mi poskytla hluboký vhled do výzev, kterým lidé s depresí čelí, ale také mě motivovala k tomu, abych se stala podporou pro ty, kteří procházejí podobnými situacemi.

    Jako zdravotní sestra na lůžkovém psychiatrickém oddělení se denně setkávám s pacienty trpícími různými formami duševních onemocnění. Tato práce mi umožňuje uplatnit můj odborný výcvik a empatii, abych poskytla kvalitní péči a podporu pacientům v jejich nejtěžších chvílích.

    Na tomto blogu sdílím své profesionální znalosti, osobní zkušenosti a praktické rady, abych podpořila každého, kdo se s depresí potýká. Věřím, že otevřený dialog a informovanost jsou klíčem k pochopení a překonání této nemoci.