Dýchavičnosť: Najčastejšie príčiny a riešenia

Dýchavičnosť je vážny fyzický stav, ktorý môže mať skutočne neblahé následky. Aj keď ho máme väčšinou spojený s vážnym ochorením či blokádou dýchacích ciest, niektorí ľudia môžu pociťovať dýchavičnosť aj čisto z psychických príčin. Dá sa tento problém nejako prekonať?

Niektorí ľudia tento nepríjemný pocit veľmi dobre poznajú. Majú vystúpiť pred veľkou skupinou ľudí (čo môže zahŕňať aj ďalších žiakov v triede, keď práve stoja pred tabuľou) a zrazu sa im urobí slabo a zle. Psychické rozhodenie potom môže pôsobiť aj na našu schopnosť hlboko a voľne dýchať. Zjednodušene teda môžete mať pocit, že sa dusíte.

Tento pocit môže byť naozaj desivý, pretože všetci dobre vieme, že kyslík v tele a vypúšťanie škodlivín je jedným z nevyhnutných faktorov, ktoré sú úplne kľúčové pre naše prežitie. Pocit nedostatku vzduchu teda môže ešte priživiť už aj tak silný pocit paniky.

Čo spôsobuje tento problém? A dá sa ho nejako zbaviť?

Čo znamená dýchavičnosť?

Dýchavičnosť, alebo tiež dyspnoe, je veľmi závažný príznak, ktorému musíme venovať zvýšenú pozornosť ako u seba, tak u ostatných. Medzi jej prejavy patrí pocit nedostatku vzduchu a namáhavé dýchanie.

Poznáme dva druhy dýchavičnosti. Jedným z nich je akútna, ktorá môže byť spôsobená pľúcnou embóliou, obštrukčnou chorobou pľúc a ďalšími závažnými zdravotnými problémami a stavmi. Niektorí ľudia však môžu pociťovať akútnu dýchavičnosť aj v situácii, keď dôjde k väčšiemu rozrušeniu. Chronická dýchavičnosť potom môže byť komplikáciou primárneho problému, z toho dôvodu chodia ľudia, ktorí sú dlhodobo chorí, na pravidelné kontroly k špecialistom, ktorí starostlivo monitorujú ich stav a snažia sa predchádzať zhoršovaniu dýchavičnosti as ňou spojených ťažkostí.

dýchavičnosť príčiny

Ako sa prejavuje – príznaky

Príznaky dýchavičnosti sa môžu líšiť v závislosti od toho, čo tento problém vyvolalo. Okrem dýchavičnosti sa môže objaviť aj bolesť na hrudi alebo kašeľ.

Ak príde na pretras psychická dýchavičnosť, môže sa objaviť:

Nejčastější příčiny

Ako už bolo povedané, dýchavičnosť môže súvisieť s radom vážnych zdravotných problémov, ku ktorým môže patriť napríklad astma, vážna alergická reakcia, úraz (napríklad autonehoda, počas ktorej môže dôjsť k zlomeninám rebier, ktoré potom môžu napríklad prepichnúť pľúca), náhla obštrukcia ( čo môže znamenať, že vám niečo znepriechodné dýchacie cesty), pľúcna embólia či napríklad zápal pľúc, CHOCHP a podobne. V týchto prípadoch je dôležité byť dlhodobo v starostlivosti lekárov, ktorí sa vám pokúsia zostaviť najlepší plán pre vaše bezproblémové každodenné fungovanie.

Dýchavičnosť zo stresu

Keď budeme hovoriť o strese, budeme tým myslieť predovšetkým psychický tlak, ktorý vo vás môže vyvolať napätie a pocit úzkosti , ktoré môže problémy s dýchaním a dýchavičnosťou ľahko vyvolať.

Panika a úzkosť sú emócie, ktoré často vnímame vo chvíli, keď sa cítime nejakým spôsobom vystrašení alebo ohrození. To potom vedie k tomu, že sa telo prepne do módu bojuj, zamrzni alebo uteč, čo spúšťa starobylé reakcie, ktoré mali zvýšiť našu šancu na prežitie. A ako to už zvyčajne býva, nad reakciami tela nemáme v takej chvíli veľkú kontrolu.

Jedným z prejavov tela môže byť zvýšená potreba príjmu kyslíka, ktorý je kľúčový pre normálnu funkciu svalov. Môžete mať teda zrazu pocit, že sa vám nedostáva toľko vzduchu, koľko by ste správne potrebovali.

dýchavičnosť zo stresu čo pomôže

Ako sa zbaviť stresu?

Aby sa zlepšili problémy, ktoré boli spôsobené psychickou dýchavičnosťou, najlepším riešením je redukcia stresu a aktívne podnikanie krokov, ktoré pomáhajú aj so zmiernením úzkosti. Výhodou je, že na tento problém môžete pôsobiť hneď na niekoľkých frontoch. Vyskúšať môžete napríklad dlhodobé užívanie prírodných doplnkov stravy s obsahom ašvagandy , ktoré obsahujú vysoký počet withanolidov v každej kapsuli. Táto bylinka sa (nielen) v ajurvéde používa na podporu celkovej relaxácie od stresu a na podporu spánku.

Tiež pomôže, keď v krízovej situácii vyskúšate techniku ​​zvanú mindfulness a prestanete sa toľko báť budúcnosti. Namiesto toho sa snažte plne vnímať prítomnosť. Niekomu tiež pomáha, keď sa nohami a rukami dotkne niečoho pevného (podlaha, múr…) a pri tom pokojne a hlboko dýcha.

    Autorom článku je:
  • Bětka

    Jmenuji se Bětka a jsem zdravotní sestra se specializací na psychiatrickou péči a zároveň autorka tohoto blogu zaměřeného na boj s depresí. Má osobní cesta k porozumění a překonání depresivních stavů mě inspirovala k tomu, abych se podrobněji věnovala duševnímu zdraví.

    Moje zkušenost s depresí byla klíčovým momentem mého života. Nejenže mi poskytla hluboký vhled do výzev, kterým lidé s depresí čelí, ale také mě motivovala k tomu, abych se stala podporou pro ty, kteří procházejí podobnými situacemi.

    Jako zdravotní sestra na lůžkovém psychiatrickém oddělení se denně setkávám s pacienty trpícími různými formami duševních onemocnění. Tato práce mi umožňuje uplatnit můj odborný výcvik a empatii, abych poskytla kvalitní péči a podporu pacientům v jejich nejtěžších chvílích.

    Na tomto blogu sdílím své profesionální znalosti, osobní zkušenosti a praktické rady, abych podpořila každého, kdo se s depresí potýká. Věřím, že otevřený dialog a informovanost jsou klíčem k pochopení a překonání této nemoci.